Wees ondankbaar en klaag meer…!! (een ironisch opstel)

Wees ondankbaar en klaag meer…!! (een ironisch opstel)

Volgens de Bijbel – met name dat gedeelte aan christenen, volgelingen van Jezus Christus, wat het Nieuwe Testament heet – dienen we ons geen zorgen te maken (Jezus, Paulus, Petrus) en dankbaar en blij te zijn (vooral Paulus heeft daar een handje van om daartoe aan te moedigen en op te roepen, en dat terwijl hij zelf in de gevangenis zat en daar zat te wachten op de doodstraf, welke ook gekomen is door middel van onthoofding).

Dat is allemaal te mooi en te makkelijk praten. Laten we eerlijk zijn als we gewoon op zijn “Predikers” kijken, dat wil zeggen van onder de zon, dus gewoon van hieruit je eigen dagelijks leven en wat er om je heen gebeurd, dan is deze Bijbelse oproep niet iets om na te streven. Laten we negatief zijn en pessimistisch en gewoon ondankbaar zijn en ons best doen meer te klagen en dat door bewust zorgen te maken. Wie weet is dat wel een oplossing om realistisch in het dagelijks leven te staan en het leven beter aan te kunnen en in de hand te hebben (onze eigen hand, bedoel ik natuurlijk, want niet in Gods hand: de God van de Bijbel is veel te positief…!)

Deze stappen kunnen helpen in het leven met grote ondankbaarheid en veel zorgen:

  1. Zeg regelmatig op de dag tegen jezelf: “Zorgen maken is een geweldige gewoonte die ik ook vandaag weer zal beoefenen!” Begrijp dat je je meer zorgen gaat maken, door zorgen te maken en dat moet je dan ook bewust doen. En meer doen. Plan dat desgewenst in je agenda.
  2. Vermijd elke vorm van positiviteit en zeker van geloof in Christelijke, Bijbelse zin. Aan elk iets dat positief is, moet je meteen twijfelen. Het motto “het is te goed of te mooi om waar te zijn” is geen vraag dat zoekt naar bevestiging dat het wél goed en mooi is, maar het is een ik-maak-me-zorgen-uitspraak, er staat dus een dubbel uitroepteken achter. Wat mensen mooi vinden, vindt jij lelijk, en wat men goed en positief vindt, vinden wij per direct niet goed en slecht! Alleen al omdat die anderen dat vinden…
  3. Ga dan ook niet langer om met mensen die positief zijn en “het” (wat dat dan ook mag zijn, desnoods het leven in zijn totaliteit) zien zitten: Wij zien het niet zitten en willen dat ook niet. Een positieve invloed willen we niet, we willen ten alle tijde voorkomen dat we dankbaar worden en blij en niet meer klagen en zeuren!
  4. Begin je dag negatief en zwartgallig. Zeg bij het opstaan – als dat daadwerkelijk echt moet, je kan het ook onder de deken zeggen en gewoon de hele dag blijven liggen – dat het allemaal niets is en niets wordt: “Alles is stom* en het is allemaal niets*!” (* voor stom kan je ook verschikkelijk, waardeloos of verschikkelijk waardeloos, zwaar of vervelend of zwaar vervelend of iets dergelijks gebruiken. Ik wil niet te positief zijn, maar hierin kan je “blij” je gang gaan!)
  5. Verbaas je bewust over alles wat lukt en niet ‘fout’ (voor ons dus ‘goed’) gaat. Komt er koffie uit de koffieautomaat, dien een klacht in. Heb je meer dan twee keer op een dag een groen verkeerslicht zodat je meteen door kunt rijden, bel 112. Ga minstens twee keer per week naar de huisarts of in het weekend of de nachten naar de huisartsenpost. Je kan je niet lekker voelen. Er moet iets zijn. Iets dat verkeerd is dan. Je hoeft niet meteen te denken aan het meest erge, maar het idee dat je oud wordt, is iets waar je niet aan moet denken, dus denk in ziekten en gebreken!
  6. Kijk alleen TV wanneer er journaal is en bedenk dan dat het te positief gebracht wordt. Het kan en moet altijd erger zijn dan men zegt.
  7. Klaag op je werk over je werk, tegen collega’s en over collega’s. Doe hetzelfde thuis en op een vereniging. Wanneer mensen over of zelfs tegen jou zeggen dat je steeds zo zwartgallig bent, zie dat als een bevestiging dat je op de goede weg bent. Ga vooral niet naar een kerk: het geloof is daar vaak veel te sterk voor je ondankbaarheid en je zorgen en je kan je negativiteit en gechagrijn zelfs kwijtraken (in ieder geval wordt het afgezwakt) en dat mag niet gebeuren!
  8. Probeer – en doe je best daarvoor – al je vrienden kwijt te raken*, zodat je lekker alleen kan zijn en niemand je om zich heen wil hebben zodat je kan klagen over alleen-zijn en je zorgen kan maken over het eenzaam dood gevonden worden op een dag (morgen misschien al! maar dat klinkt wellicht te positief als je ondankbaar en pessimistisch bent). (* dit punt 8 is vast niet nodig omdat al die ellendige positieve dankbare en blijde mensen al van je weg zijn gegaan als je de eerste zeven punten toegewijd hebt nagevolgd.)

Er zijn vast meer punten die kunnen helpen, maar ik denk dat als je eenmaal een beetje lekker op weg bent, de negativiteit vanzelfsprekend wordt en een echte karaktereigenschap van je.

Mocht dit allemaal te moeilijk klinken of te bizar lijken, dan is misschien nadenken over de optie die God de Schepper en Verlosser Jezus Christus, in Zijn Woord, de Bijbel, geeft, toch de moeite waard. Maar kies vooral voor jezelf wat je ‘blij’ maakt en goed lijkt. Uiteindelijk bepalen we zelf of we gehoor geven aan de uitnodiging: Volg Mij, door Jezus of de aansporing van Paulus: Wees niet bezorgd, en: Wees dankbaar, en: Verheug je in de Heer…!

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat ondankbaar zijn en je zorgen maken een onuitsprekelijk vermoeiende bezigheid is… maar goed, dat klinkt dan weer positief en fantastisch wanneer je bewust negatief bent…!